cara membuat tapai pulut


Bahan bahan tapai pulut1kg beras pulut1 biji ragidaun pisang secukup nyatapaipulut tapaipuluthitam tapaiubikayu. Dah masak sejukkan pulut.


Tape Ketan Ijo Kue Makanan Ide Makanan

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.

. Ini lagi buat tapai pulut yang benar lagi enak tenan dan manisuntuk cara pembuatan tapai yaitu pulut putih 1kgpulut hitam setengah kilobiar lebih cantik. 1 kg beras pulut. Cara-caranya untuk menyediakan tapai pulut seperti dibawah pulut dikukus.

CARA PENYEDIAAN TAPAI PULUT Kukus pulut setengah masak angkat pulut lalukan bawah air paip terus. Sama-samalah kita elakkan penyakitwabak busuk hati iri hati atau apa saja yang memudaratkan hati Ada satu rahsia aku dalam membuat tapai. 5Masukkan 3 cawan air bercampur gula secara berperingkat sambil gaul rata.

Basuh beras pulut yang telah direndam dan tanak seperti kita masak nasi. Masak pulut sehingga masak. Air disukat mengikut paras pulut.

Bungkus dalam daun pisang atau bekas yang sesuai. Cara-cara untuk membuatnya. CARA 1Kukus pulut selama 1 jam hingga pulut masak dan berkilat 2Sejukkan dahulu 3Hancurkan RAGI.

Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus. Kukus sekali lagi sampai masak. Saya gunakan periuk elektrik.

2 Selepas pulut siap dimasak ratakan di atas dulang. Lepas itu aku bilas beras dan toskan. Jangan gaul pulut tu nanti hancur.

Ini petua dari arwah nenek. Mula-mula rendamkan dahulu beras pulut dengan air paip selama 2 hingga 3 jam. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik.

Assalamualaikum kawan2 saya ingin tunjuk cara membuat tapai yang sedap dan betul. 1 kg beras pulut. Gunakan air panas untuk masak beras tersebut.

Taburkan ragi diatas pulut yang betul-betul dah sejuk. Cara- Cara Buat Tapai Pulut 1 Masak pulut terlebih dahulu. 2 Selepas pulut siap dimasak ratakan di atas dulang.

Resepi ni mak saya yang ajarkan. Disini saya kongsikan macam mana cara membuat tapai pulut1kg beras pulutseten. Kalau ditanak dengan air sejuk pulut tidak akan cantik.

Masukkan tapai ke dalam bekas di sukai. Jom kita tengok macam cara yang betul nak buat tapai pulut dan tapai ubi. 18 sudu kecil pewarna makanan Pilihan warna mengikut citarasa peribadi 150 gram halia tua.

Kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Tapai Pulut yang terbaik untuk anda. Sukat pulut menggunakan cawan. Gaul pulut dengan ragi sehingga rata.

Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min. Buang air rendaman pertama kemudian bilas sekali lagi. Boleh ditanak atau dikukus.

4Apabila Pulut sudah SEJUK Tapiskan serbuk ragi ke keseluruhan pulut Balik balikkan biar ragi sekata. Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minima 2 jam. Mula-mula aku basuh beras pulut hingga bersih.

Bahan utama untuk menghasilkan tapai sudah pastinya pulut dan ragiRagi ini akan dihancurkan seperti serbuk sebelum diayak keatas pulut yang sudah dikukusUntuk membuat tapai pulut ini bahannya sangat mudah hanya menggunakan 2 bahan sahajaJom kita lihat resepinya. Sukat pulut menggunakan cawan. Cara-cara ni dapat memberikan rasa makanan tradisional.

Setelah masak sejukkan atas talam. Bahan utama untuk menghasilkan tapai sudah pastinya pulut dan ragiRagi ini akan dihancurkan seperti serbuk sebelum diayak keatas pulut yang sudah dikukusUntuk membuat tapai pulut ini bahannya sangat mudah hanya menggunakan 2 bahan sahajaJom. Tapai pulut juadah tradisi semasa hari raya.

5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Cara- Cara Buat Tapai Pulut. Buang air rendaman pertama kemudian bilas sekali lagi.

Kemudian rendam dalam 2-3 jam. Assalamualaikum kawan2 saya ingin tunjuk cara membuat tapai yang sedap dan betul. Kukus semula pulut tadi dalam 10min atau sehingga naik wap.

Cara- Cara Buat Tapai Pulut. Boleh refer gmbar di bawah Ada org letak gula sikit tabur rata-rata atas pulut sama dengan ragi ragi cpt bertindak balas dengan gulaoptional ya. Basuh dua kali sahaja.

Hancurkan sebiji ragi dan tapis. Pulut dan ragi tu bolehlah juga dicari yang baik tapi ubi ni payahla. Seterusnya aku panaskan air hingga mendidih dan kukus beras.

Biar betul-betul sejuk baru taburkan ragi. Cara- Cara Buat Tapai Pulut.


Pin On Fanpage Recipes Malaysia


Cara Membuat Tape Ketan Hitam Manis Dan Legit Sipendik


Pin On Recipes


Cara Membuat Tapai Ubi Bandong Singkong


Cara Membuat Tape Ketan Putih Manis Resep Kue Resep Kue


Resep Tape Ketan


Membuat Tape Ketan Hitam Fermented Black Glutinous Rice Tapai Glutinous Rice Fermentation Asian Desserts


Tapai Pulut Recipes Food Delicacy


Pin On Youtube


Pin On Jag Ska Prova


Resep Membuat Tape Ketan Putih Enak


Cara Membuat Tape Ketan Hitam Khas Bugis Soppeng Yang Enak Dan Sangat Manis Tanpa Menggunakan Gula


Cara Membuat Tape Ketan Manis


Apam Tapai Pulut


Tapai Pulut Haji Atan


Yuk Kita Buat Tape Ketan Makanan Memasak Resep


Cara Membuat Tape Ketan Enak Manis Nya Legit Nya Pas Sempurna Youtube Pewarna Makanan Makanan Ragi


Membuat Tape Ketan Yang Super Manis Dan Anti Gagal Tapai Ketan


Pin On B Fast Meals

Related : cara membuat tapai pulut.